Τρία νέα μοντέλα στις βιτρίνες της Α.Ι.Motokinisi

Review
Τρία νέα μοντέλα στις βιτρίνες της Α.Ι.Motokinisi
Με τρία ολοκαίνουρια μοντέλα πλαισιώνεται η γκάμα της Porsche στην Κύπρο. Πρόκειται για τα Boxster και Cayman που αποκτούν το πρόσθετο 718 στην επίσημη ονομασία τους αλλά και την Macan που πλέον εφοδιάζεται με ένα τετρακύλινδρο δίλιτρο κινητήρα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κωδικός 718 για την Porsche σημαίνει μικρό βάρος, ταχύτητα και αγώνες και παραπέμπει στο αγωνιστικό Porsche 718 της περιόδου 1957-1962 όταν εξασφάλισε τη νίκη στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans «φορώντας» τετρακύλινδρο κινητήρα. Το τελευταίο είναι και το highlight των νέων μοντέλων της Porsche, και δεν είναι άλλο από τους ολοκαίνουριους  τετρακύλινδρους turbo κινητήρες. Στοιχείο που δίδει νέα διάσταση στη γκάμα του γερμανικού θρύλου.
 
Porsche 718 Boxster
Το μοντέλο Boxster έκανε την εμφάνιση του στη γκάμα της Porsche πριν από περίπου δύο δεκαετίες και από τότε έχει χαρίσει σημαντικούς αριθμούς πωλήσεων και αναρίθμητα βραβεία στη Γερμανική εταιρεία. Εξωτερικά, η 718 Boxster ξεχωρίζει από τα εμπρός μεγαλύτερα φωτιστικά σώματα, τις μεγαλύτερες πλαϊνές εισαγωγές και τα διαφοροποιημένα πίσω φωτιστικά σώματα με την αεροδυναμική πτέρυγα να βρίσκεται ανάμεσα τους. Το εσωτερικό δεν διαφοροποιείται πολύ από την μέχρι σήμερα γνωστή εικόνα του μοντέλου, διαθέτοντας ωστόσο ένα νέο τιμόνι και ανασχεδιασμένο ταμπλό με στρογγυλούς αεραγωγούς και όπου ενσωματώνεται το αναβαθμισμένο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης της φίρμας, Porsche Communication Management από μια touch-screen οθόνη.
Στο χώρο των κινητήρων, η βασική δίλιτρη έκδοση αποδίδει 300 ίππους και 380 Nm στις 1.950-4.500 rpm, παρουσιάζοντας αύξηση 35 ίππων και 100 Nm από την απερχόμενη 6-κύλινδρη ατμοσφαιρική των 2,7 λίτρων. Με το πακέτο Sport Chrono, η 718 Boxster φτάνει τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε 4,7 δευτερόλεπτα ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 275 χιλιόμετρα την ώρα. Η κορυφαία έκδοση S κινείται από τον μεγαλύτερο τετρακύλινδρο των 2,5 λίτρων που αποδίδει 350 ίππων και 420 Nm ροπής στις 1.900-4.500 rpm. Σε σχέση με την ατμοσφαιρική 6-κύλινδρη των 3,4 lt της προηγούμενης  Boxster S, υπάρχει αύξηση της κατά 35 ίππους και 60 Nm ροπής, ενώ από πλευράς επιδόσεων το 0-100 έρχεται σε 4,2 δευτερόλεπτα και η τελική στα 285 χιλιόμετρα την ώρα.Η Porsche υπογραμμίζει πως οι νέοι τετρακύλινδροι είναι και οικονομικότεροι έως 13%, ενώ εκτός από το μηχανικό 6άρι κιβώτιο υπάρχει προαιρετικά και το αναβαθμισμένο PDK.
 
Porsche 718 Cayman
Η Cayman είναι ένα μοντέλο που έχει στη διάθεση του ένα δυναμικό και μοντέρνο σχεδιαστικό χαρακτήρα, τεχνολογία αιχμής και φυσικά τους νέους τετρακύλινδρους κινητήρες κάτω από το καπό. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Boxster, η Porsche προχώρησε στην πλήρη ανανέωση της Cayman τοποθετώντας και εδώ τον κωδικό 718.
Το ανανεωμένο sport coupe μοντέλο της Porsche, διαθέτει  ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, νέους αεραγωγούς, νέα γρίλια, φωτιστικά σώματα τεχνολογίας 3D LED, ζάντες 19 ιντσών (προαιρετικά 20 ιντσών), μεγαλύτερο διαχύτη πίσω και καινούργιες απολήξεις της εξάτμισης. Το εσωτερικό βασίζεται στην 718 Boxster, με τον πίνακα οργάνων, το τιμόνι και την κεντρική κονσόλα να ξεχωρίζουν. Νέο είναι το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας PCM, με τη σχεδίαση της καμπίνας να είναι ξεκάθαρα οδηγοκεντρική.
Η γκάμα των κινητήρων αποτελείται από δύο τετρακύλινδρους boxer turbo, με τον βασικό δίλιτρο να αποδίδει 300 ίππους και 380 Nm ροπής και τον ισχυρότερο 2.5 λίτρων της έκδοσης 718 Cayman να αποδίδει 350 ίππους και 420 Nm ροπής. Οι κινητήρες συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή το ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη PDK επτά σχέσεων. Οι επιδόσεις είναι καλύτερες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, με τα 0-100 να έρχονται σε 4,7 και 4,2 δευτερόλεπτα αντίστοιχα και την τελική ταχύτητα να διαμορφώνεται στα 275 και 285 χιλιόμετρα την ώρα. Όσο για τη μέση κατανάλωση καυσίμου, ανέρχεται στα 6,9 και 7,3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Παράλληλα, οι μηχανικοί της Porsche έχουν αναβαθμίσει το σασί, την ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης προς όφελος της οδικής συμπεριφοράς, με το σύστημα Porsche Active Suspension Management (PASM) και το Sport Chrono Package να προσφέρονται προαιρετικά.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα τα διθέσια σπορ αυτοκίνητα της Porsche παράγονται πλέον στις εγκαταστάσεις της στο Zuffenhausen όπως γινόταν και στο παρελθόν. Έτσι, μετά την 911 και την 718 Boxster, σειρά παίρνει η τρίτη γενιά της 718 Cayman.
 
Porsche Macan
Πέραν των 718 Boxster και 718 Cayman, η Porsche εφοδιάζει και την Macan με τον ολοκαίνουριο turbo κινητήρα των δύο λίτρων προσφέροντας περισσότερες επιλογές στη γκάμα των compact SUV. Ο κινητήρας αποδίδει 252 ίππους από τις 5.000 έως τις 6.800 στροφές το λεπτό ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 229 χλμ./ώρα.. Το 4κύλινδρο σύνολο με τον άμεσο ψεκασμό και τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, που τοποθετείται στη βασική έκδοση της Macan φθάνει τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε 6,7 δευτερόλεπτα, αλλά με το προαιρετικό πακέτο εξοπλισμού Sport Chrono ο χρόνος αυτός μειώνεται στα 6,5 δευτερόλεπτα, ενώ όπως και σε όλες τις Macan, στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη PDK.
Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση καυσίμου, η νέα δίλιτρη Macan καταναλώνει από 7,4 λ./100 χλμ. έως 7,2 λ./100 χλμ. σε μεικτό κύκλο βάσει κατασκευαστή.
Το σύστημα ενεργούς τετρακίνησης PTM (Porsche Traction Management), περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό και συνδυάζεται με μια «ευέλικτη» ανάρτηση και ένα ακριβές σύστημα διεύθυνσης. Προαιρετικά διατίθεται η αερανάρτηση με δυνατότητα ρύθμισης του ύψους της. Το βάρος της χωρίς φορτίο δεν ξεπερνά τα 1.770 kg και έτσι, η Macan είναι το ελαφρύτερο SUV της Porsche, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην οδική της συμπεριφορά. Οπτικά, αλλά και σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά του, το νέο δίλιτρο μοντέλο διαφέρει από τις άλλες Macan μόνο στις λεπτομέρειές του. Εξωτερικά στο αμάξωμα, διακριτικά χαρακτηριστικά είναι οι μαύρες διακοσμητικές λωρίδες στα παράθυρα, οι επίσης μαύρες δαγκάνες των φρένων στους τροχούς των 18 ιντσών, καθώς και η εξάτμιση με δύο μονές απολήξεις.
    • Current rating: 0
    • Total votes: 0
  • View QR Code View QR Code
  • Save as PDF Save as PDF
  • Report Listing Cancel Report
  • 2489 Shows
Your Friend’s Name *
Your Friend’s Email *
Your Name
Your E-mail
Message
Captcha *
There are no comments added
Please sign in or sign up to post comments

Listings to be compared

    There are no listings to compare
    Select a label or click "Other" to send comments
    Loading...
    Are you sure you want to cancel your report?
    Log in
    Username
    Password
    Forgot password? Remind