Πώς να πωλήσετε το αυτοκίνητό σας

1. Εκτιμώντας το αυτοκίνητό σου


Πιθανόν να έχεις στο μυαλό σου μια ιδέα του πόσα θέλεις για το αυτοκίνητό σου. Να είσαι αντικειμενικός/ή. Ρίξε μια ματιά στο περιοδικό μας για να πάρεις μια ιδέα τοθ τί ζητούν άλλοι για τα δικά τους αυτοκίνητα της ίδιας μάρκας. Είναι ο μόνος τρόπος να βάλεις μια πραγματική τιμή για το δικό σου. Και μην ξεχνάς ότι οι μάντρες ζητούν περισσότερα για το ίδιο μοντέλο παρά ένας ιδιώτης σαν εσένα.
 

2. Ετοιμάζοντας το αυτοκίνητο για πώληση


Το να ετοιμάσεις το αυτοκίνητο σου για να το δούν πιθανοί αγοραστές σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα γρήγορο πλύσιμο. Βεβαιώσου ότι είναι πεντακάθαρο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

- Ετοίμασε τα χαρτιά του:
Πιστοποιητικό εγγραφής, ΜΟΤ, άδεια κυκλοφορίας και ιστορικό σέρβις. Ο πιθανός αγοραστής σίγουρα θα ζητήσει να τα δεί, γι αυτό φρόντισε να τα έχεις κάπου πρόχειρα για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή.

- Εάν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του ΜΟΤ, αξίζει να το ανανεώσεις μια και θα είναι καλό κριτήριο αγοράς.

- Το αυτοκίνητο σου χρειάζεται σέρβις; Αν ναι, τότε φρόντισε να το κάνεις. Είναι και αυτό ένα καλό κριτήριο αγοράς και επίσης δείχνει στον αγοραστή ότι είναι ένα καλοδιατηρημένο όχημα.
 

3. Αγοραστές


Οι περισσότεροι αγοραστές θα ρωτήσουν <<ακόμα πωλείτε το αυτοκίνητο;>> για να ανακαλύψουν αν είσαι ιδιώτης ή από μάντρα. Θα ρωτήσουν τα πάντα για το αυτοκίνητο, γι αυτό βεβαιώσου για τον αριθμό προηγούμενων ιδιοκτητών, για πόσο καιρό το έχεις και πότε ήταν το τελευταίο του σέρβις. Αν έχεις ετοιμάσει όλα τα έγγραφα του, τότε είναι εύκολο να βρείς τις σχετικές πληροφορίες.

Προσπάθησε να είσαι ευέλικτος/η όταν κανονίζεις ραντεβού για να έρθει κάποιοσ να το δεί. Είναι καλή ιδέα να έχεις και κάποιον άλλο μαζί σου, σε περίπτωση που ο αγοραστής σου προκύψει ενοχλητικός ή πιεστικός.

Πάντα σημείωνε κάπου τους αριθμούς αυτών που σου τηλεφωνούν, ακόμα και μετά που θα σου δώσουν την προκαταβολή. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή δεν θα τρέχεις να βρείς τηλέφωνα και ονόματα. Να είσαι ειλικρινείς με τους πιθανούς αγοραστές, για να ξέρουν που βρίσκονται.

Ποτέ μην αφήσεις τον αγοραστή μόνο του με τα κλειδιά. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να σου κλέψει το αυτοκίνητο!
 

4. Το test drive

Κανένας αγοραστής δεν λέει όχι σε ένα test drive. Μερικοί θα ικανοποιηθούν με ένα γύρο του τετραγώνου. Άλλοι θα θέλουν μεγαλύτερη βόλτα σε διάφορα είδη δρόμου. Άσε τους να αποφασίσουν για το πού θέλουν να παν, αλλά μην τους αφήσεις να σου ταλαιπωρήρουν το αυτοκίνητο - μπορούν να το κάνουν αυτό αφού το αγοράσουν.

- Βεβαιώσου ότι τους καλύπτει η ασφάλεια να οδηγούν το αυτοκίνητό σου.

- Ποτέ μην αφήσεις τον αγοραστή να οδηγεί μόνος, ακόμα και αν σου αφήσει τα κλειδιά του σαν εγγύηση.

- Όταν ανταλλάζετε θέσεις βεβαιώσου ότι έβγαλες τα κλειδιά σου και ότι το αυτοκίνητο είναι σβηστό - πιθανοί κλέφτες μπορεί να προσπαθήσουν να το κλέψουν όταν ο οδηγός βγεί από το αυτοκίνητό του.
 

5. ΠαζάρεμαΟι αγοραστές δεν περιμένουν να πληρώσουν την αρχική τιμή, ακόμα και αν έχεις γράψει <<τιμή μη συζητήσιμη>> στην αγγελία σου. Έχε στο νού σου τη χαμηλότερη τιμή που διατίθεσαι να δεχτείς και μην συμβιβαστείς με λιγότερα από αυτήν.
Παρ' όλα αυτά μην το παρακάνεις για μικρά ποσά. Αν ο αγοραστής δίνει 100 ευρώ λιγότερα από την τελική σου τιμή και δεχτείς, θα γλιτώσεις χρόνο αλλά και χρήματα από μελλοντικές διαφημίσεις.
 

6. ΈγγραφαΑφού διευθετήσεις την πληρωμή, είναι ώρα για γραφειοκρατία. Δώσε στον αγοραστή το ιστορικό με τα σέρβις, την άδεια κυκλοφορίας, το πιστοποιητικό ΜΟΤ και οποιεσδήποτε άλλες αποδείξεις έχεις, μια και δεν θα σου χρησιμεύσουν πλέον. Προσοχή όμως, μην δώσεις και αποδείξεις της βίζας σου! Διευθέτησε την μεταβίβαση του αυτοκινήτου συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση. Τέλος, δώσε στον αγοραστή απόδειξη που να αναγράφει την κατασκευή, μοντέλο, αριθμό εγγραφής και την τιμή. Μην ξεχάσεις να γράψεις τα ονόματα και τις διευθύνσεις και των δύο σας.

Τί πρέπει να θυμάσε:

- Μη δώσεις οποιαδήποτε έγγραφα στον αγοραστή μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή σας.

- Μη δώσεις το αυτοκίνητο προτού ξεκαθαρίσουν οι απιταγές του αγοραστή.

- Μη δώσεις τους αριθμούς της πιστωτικής σου κάρτας σε e-mail ή από το τηλέφωνο.

Καταχωρήσεις προς σύγκριση

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις προς σύγκριση
    Είσοδος
    Όνομα χρήστη
    Κωδικός πρόσβασης
    Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης; Υπενθύμιση